• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/kitapkonagi
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905334645270
Okuyalım, Okutalım
Takvim
Site Haritası
Turan Yalçın
Engelli Bahane Üretmemeli
05/08/2016
 

Değerli engelli kardeşim,
Engelliler haftası etkinliklerinde, görme engelli bir bayan arkadaşımızla tanışmıştım. Konuşma sırasında “Eskiden engelli olmamdan dolayı utanırdım. Şimdi ise engelli olmaktan gurur duyuyorum” dedi. Bu çok güzel bir farkına varıştı. Benimle aynı duyguları paylaşan bu güzel düşünceli kardeşimizi bu güzel düşüncesinden dolayı ödüllendirmek lazımdı ve yanımda olan “Engelleri Aşanlar” kitabımı hediye ettim. Baktım ki engelli olarak hayata pozitif baktığımız zaman hayat ta bizlere cömertçe başarıları veriyor. Olaylara olumlu bakmak, hayatımıza kalite getirerek mutlu olmamızı da sağlıyor.
 
Değerli kardeşim,
Hitaplarımda engelli olmamızı vurgulamamız, bazı engelli olmayan insanlar tarafından "Bu kadar engelli olmanızı vurgulamanız bazı engelli arkadaşlarınızı rahatsız etmez mi” diye sormasına sebep oluyor. Ben de onlara “Rahatsız olmak engellilikle alakalı değil. İnsan olmakla, insanın mizacı ile alakalı olan şey. Bu yüzden rahatsız olanda olur olmayanda. Bizim amacımız başkasını rahatsız etmek değil, bilakis mektuplarımızla “Engellilerle sağlamların birlikte yaşama kültürü oluşması” için onların farkındalıklarına dikkat çekmek için bunu vurguluyorum. Bizim niyetimiz iyi olduktan sonra başkaları da ne niyetle olaya yaklaşıyor artık bu bizim sorunumuz değil. Rahatsız mı olurlar, destek mi olurlar, köstek mi olurlar?” bu onların sorunu. 
 
Değerli kardeşim,
Bundan sonra başlık ve ilk hitaptan sonra engelli olmamızdan bahsetmeyerek kardeşliğimizden bahsedelim sadece. Bu da kimseyi üzmez sanırım.
 
Değerli kardeşim,
Bugünkü konumuz “Engelli bahane üretmemeli”. Yani engelli insan hayatta tutunabilmek için bahane üretmek yerine, ezilmeden iş üretmek, değer üretmek ve kendisine gerçek manada değer veren arkadaşlarını da anlayarak, onların yol göstermelerini dikkate alarak yoluna devam etmelidir. Nasıl mı? Hayatımdan örnek vereyim mi?
 
Değerli kardeşim,
Ben işitme engelliyim. Hiç duymam. Normal okullarda okudum. Kitap okumayı sevmediğim zaman okulda başarısız olurken kitap okumayı sevince ve bir konuyu anlamadığımda tekrar tekrar okuyunca anladığımın farkına vardım. Zaten engelli olmayanlarda bir konuyu tekrar tekrar çalışarak başarıyı yakalamıyorlar mı? İşte bahane üretmeden “Anlamıyorum” demeden anlayana kadar çalışmak bahane üretmeyi terk etmektir. İnsan sabrederse alışınca zaten kolay geliyor. İş alışmakta. Şunu bilmeli ki başarılı olmakta ısrar etmek, er ya de geç başarıyı getiriyor insana.
 
Değerli kardeşim,
Çalışkan olmak istiyorsak kendimizi tembel arkadaşlarımızdan uzak tutarak bizi çalışkanlığa teşvik edecek ve hatalarımızı da yüzümüze ama kimsenin olmadığı ortamlarda söyleyerek doğrunun da ne olduğunu söyleyecek arkadaşlar bulmak ve onlara gerçek manada değer vermek anlamak lazım. Gerçek dost sadece sözle yardım etmez aynı zamanda kitaplar, dergiler ve bize faydalı olacak ufak tefek ama manevi değeri olan hediyeler veren insandır da aynı zamanda. Ancak çevremde gözlemlediğim zaman engellilerin sanki her yazı her söz aleyhlerinde imiş gibi algı oluşturduklarına üzülerek şahit oluyorum bazen.
 
Değerli kardeşim,
Engelli insan, bahane üretmeyi bıraktığı gibi olayları ve insanları doğru algılamayı da öğrenmelidir. Herkes hata yapar. Engellilerde hata yapar. Toplumumuzda “Engelli yanlış düşünür, çok hata yapar” önyargısı ne kadar yanlış ise engelli kardeşlerimizde bazılarının “Biz engelliyiz her hatamız bağışlanır, biz özür dilemeyiz” düşüncesi de yanlıştır. Tersine hata yapan engelli hatasında hemen özür dilemesini bilecek ve iyilik gördüğü zaman da teşekkür etmesini, bilecek ki toplumumuzda zaten var olan engellilere karşı önyargıyı da böylece yıkmış olacağız. Yani toplumu suçlamadan toplumda bizlere de sevgi gösterene daha çok sevgi göstererek bizi anlamayandan da uzak kalarak bu tepkimizi veya takdirimizi medeni şekilde yapacağız ki, “Birlikte yaşama kültürü“ oluşmasına katkımız büyük olsun.
 
Değerli kardeşim,
İnsanlar maddi şeyleri ile değer kazanıyor gibi görünse de, zengine sevgi genelde yapaydır. İnsana sevgi, yapmacıksız sevgi öldükten sonra da devam eder. Sırf zengin olduğundan saygı duyulan insanlar ölünce unutuluyor ama zenginliğini fakir ve engelli insanlar ile paylaşan ki ‘çok zaman zenginliği ben sevgi ve bilgi zenginliği olarak algılarım.’ Unutulmuyor. Örnek vermek gerekirse tarihte unutulmayan insanların hayatına bakmak yeterli. Ben isim vermem gerekirse görevi sırasında herkes sevgi ve bilgisini sunan, samimiyetle sunan Recep Yazıcıoğlu’nu hatırlatmak isterim. Çok genç insan O’nu hiç görmemişler ama anne ve babalarından yazılardan filmlerden onu tanıyarak sevebiliyorlar. İşte zenginlik budur. Bu da insanı katıksız sevmek ve insana sadece insan olduğu için yani “Yaratılanı hoş gördüm ve sevdim yaratandan ötürü” anlayışının sonucu.    
 
Değerli kardeşim,
Biz bahane üretmekle hiç bir şey kazanamayız. Sadece kendimizi kandırmış olmakla kalmayıp çevremizde de “bahane üreten engelli” olumsuz imajı aşılamış oluruz. Bu yüzden bahane üretmeden bizi gerçek manada seven engelli ve engelli olmayan insanlardan haya yapmışsak özür dileyerek ve teşekkür ederek yolumuza devam edelim.
 
Değerli kardeşim,
Mektubumuzun sonuna gelmişken duamıza herkesi “amin” demeye davet ederek duamızı beraber yapalım.
 
“Allah’ım bizi bir imtihan ederek engelli yarattın. Bunu neden yaptığını sen bizden daha iyi bilensin. Biz halimizden şikâyet etmiyoruz. Her şeyi bilen sen bunda da bir hikmet bahşetmişsindir. Buna rağmen anlayışsız cahil insanlar arasında bizi savunmasız bırakma. Bizi azimli kıl, bahane üreten değil, çare üreten ve anlayan insan yap. Bu gücü bize bağışla sen bağışlayanların en büyüğüsün. Bahane üretmek şeytanın işidir. Sen bizi şeytandan koru. Bizi şeytanı musallat etme. Bizi güzel şeyler öğütleyen meleklerinle destekle. Bizi bu dünyada yardımsız bırakma. Bize şah damarımızdan daha yakın olan sen bizi de çalışmaya, okumayı sevmeye alıştırırsın. Sonsuz rahmetin, sevgin bizlere verdiğin değeri biliyoruz. Dünyada her şeyden çok sevdiğimiz sen bizi güçsüz bırakmazsın. Beni annemi babamı eşim ve çocuklarımı ve dünyadaki tüm engelli kardeşlerimi sen af eyle. Bağışla ve bizi azmimizde daim kıl. Amin.”


1120 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Çay Felsefesi - 13/08/2021
Cömert tanınmak ve bilinmek istiyorsak çay ikram etmekten, çay ikramlarını sevgi ile kabul etmekten kaçınmamalıyız.
Karınca Fabrikası - 03/05/2021
Karınca Fabrikası
Bizim için Bizsiz Asla - 22/04/2021
Bizim için Bizsiz Asla
Maşallah - 21/04/2021
Maşallah
Güçsüzleri Koruyan Oğlum - 21/04/2021
Güçsüzleri Koruyan Oğlum
Bilgi ve Sevgi Temelli Oğlum - 14/04/2021
Bilgi ve sevginin temel değerler olduğu toplumların sırtının asla yere gelmeyeceğine inanmaktayım.
Coşku ile Dolu Oğlum - 14/04/2021
Ömür boyu coşkulu yaşamın seninle, ailenle, iş arkadaşlarınla, tüm milletinle, insanlıkla paralel olarak devam etmesini dilerim.
4 Yılda 650 Kitap Okumak - 10/02/2021
4 Yılda 650 Kitap Okumak
Telif - 28/01/2021
“Gerçek telif mutluluktur”
 Devamı
Fikir Konağı
Abdullah Küçük
Ev Hapsi Günlerinden

Ali Haydar Koyun
Rakamlarda büyük, güç de zayıf olan topluluk

Derya Kadıoğlu
Yalvaç'ın İnsanları

Fırat Han Koçak
Dünyayı Sömüren Küresel Çeteler - 4

Hanife Mert
Eylül ve Hüzün

Zehra Gaylan Yüksekkaya
"Sahi, Neydi Bayram?"

Abdullatif Acar
Umut Adına Martı Olmak

Afşin Selim
Kitapla Diriliş

Ahmet Aytaç
Yazmak kolaydır, Okutturmak büyük marifet ister...

Altun Özmeşe
Kalpteki Kor Parçası

Aslı Ersoy
Zıtlıkların Öğretisi*

Aynur Hazar
Nice Ömürler Eskir Yaşamanın Teninde

Ayşen Kurban
Eksiğim

Aytekin Duran
Görmek ve Duymak Nasıl Bir Duygudur...

Beyhan Uygur
Şekerci Dede ve Tonton Eşi

Burak Kılıçaslan
Burak Kılıçaslan: Emin Demir ile "Ferman" Üzerine Bir Söyleşi

Çağrı Cebeci
Çağrı Cebeci: Yaşlılık

Dilruba Başak
Her Şey Sevince Güzel

Diyanet İşleri Başkanlığı
Öfkeye Hakim Olmak

Engin Dinç
Dil Belası

Ergül Yılmaz
Bir Demet Şiir

Gamze Karadağ
Kayahan Demir: Gaipten Sesler

Gamze Parlak
İnsanlık Nereye Gidiyor

Gözde Karadağ
Gözde Karadağ: Hakan Yusuf Yılmaz - Alpagut Budun 1 Beklenmedik Keşif

Gülhan Teke Genç
Evrildik (mi?)

Hatice Yatkın Yetişen
Adımı Unutma (İmza: Kadın) / Kitap Yorumu

Havva Yaşar
Tefekkür Üzerine Hasbihal

Hayrettin Gönül
Zaferimiz Daha Bir Yaşında!

İbrahim Ethem Gören
Bir Burak bekleniyor!

İlhan Özgür
Türk Eri

Kaşif Meriçli
Kaşif Meriçli: Little Fugitive

Mahmut Ferhat Alptekin
Demokratik Sol

Mecbure İnal Vela
Çizdim, oynamıyorum!

Mehmet Aydın
Ömer Faruk Kaya: Sus ve Bana Aşkı Anlat

Merve Güney
Güneşin Kızı Biterken

Meryem Seyda Parlak
Psikoloji’ye (Ruh Bilimine) Olan İhtiyaç

Muharrem Dere
Doğu, Batı. Dost, Düşman! Kime Göre?

Murat Ginlik
Kısacık ve Çok Uzun Bir Hikâye

Murat Şaşzade
Küçük Tuhaflıklar

Mustafa Gündoğdu
Ölüm Var...

Nagihan Örsel
Sadece SEN!

Nazan Arısoy
Yağmur'un Aşka Teslim Oluşu

Necati Dilek
Uğruna Şiirler Yazılan Kadın

Necdet Bayraktaroğlu
Büyük Türk Devlet Adamı Timurhan'ın Hayatı, Vasiyeti ve Yasası olan Tüzükat-ı Timur

Nermin Güday Kaçar
Asker Yolu Beklerim

Nurcan Dağ
Yalancı Pollyanna Kitap İncelemesi

Nurhan Işkın
Dedemin Saati

Nurittin Günay
Babamın Jübilesi

Özlem Akşit
Selamlaşma Geleneğinin Toplum ve Gençliğimiz İçin Anlam ve Önemi

Pakize Şeyma Kandemir
Salgının Yeni Yazarları 1

Selahattin Doğan
İyilikde İnatlaşmak

Şükran Pınarcan
Duran Çetin Cüneyt kitabı yorumu

Turan Yalçın
Çay Felsefesi

Yasemin Ilgın
Yasemin Ilgın: Hayallerim

Zeynep Didem Gezgin
Merhamet