• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/kitapkonagi
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905334645270
Okuyalım, Okutalım
Takvim
Site Haritası
Turan Yalçın
Ünal Kar İle Röportaj
06/05/2017


Tokat Uluslararası Kültür ve Sanat Etkinlikleri düzenleme kurulunda olan Şair Yazar Ünal Kar. "Tokat yakın zamanda kültür ve sanat alanında marka şehir olarak tüm dünyanın hafızasında yer edecektir. Yine bu etkinlikler ile hem ülkemizin değişik şehirlerinden hem de birçok farklı ülkeden gelen konuklarımız şehrimizin bir fahri turizm, sanat elçisi olarak gittikleri yerlerde bizleri anlatacaklar."
 
Soru: Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız? Nerelerde okudunuz ve çalıştınız?
 
Ünal Kar: 1966 yılı Tokat Yeşilyurt İlçesi eski adı ile Arabacımusaköyü’nde doğdum. Babamın memur olması sebebi ile çocukluk ve gençlik yıllarım ilk önce Adıyaman’ın Besni İlçesi ile Tokat’ın Almus ilçesinde geçti. 1984 yılında Erzincan Ziraat Meslek Lisesinden mezun olduktan sonra 1986 yılında vatani görevimi yerine getirdim. 1988 yılında Diyarbakır'ın Bismil İlçesinde Ziraat Teknisyeni olarak göreve başladım. 1991 yılında Tokat'a tayinim çıktı. 1994 yılında Cumhuriyet Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu ve 1998 yılında Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesini bitirdim. Halen Tokat Tarım İl Müdürlüğünde görev yapmaktayım.
 
Soru: Bugüne kadar çıkardığınız eserler ve konusu nedir?
 
Ünal Kar: Bugüne kadar 6 sı kişisel olmak üzere 12 eserim yayınlandı. Bunların tamamı şiir kitaplarıdır. Yayınlanmış eserlerim; 1- Ankara'dan Gönül Esintileri (Şiir-Antoloji) Ankara-2008, 2- Tokat'lı Şairler Şiir Antolojisi (Şiir-Antoloji) Tokat-2008, 3- KIBATEK Uluslararası Şiir Antolojisi (Şiir-Antoloji) İzmir-2008, 4. İki Dakika (Şiir) Ankara-2008, 5. Ümit Çiçekleri (Şiir- Azerbaycan Türkçesiyle) Bakü-Azerbaycan- 2009, 6. Vadiden Esintiler II (Şiir-Antoloji) Ankara-2009, 7. Vadiden Esintiler III (Şiir-Antoloji) Ankara-2010, 8. Susuyorum Hüzünlerime(Şiir) İstanbul 2010, 9- KIBATEK Uluslararası Çeviri Şiir Antolojisi (Şiir) İzmir-2011, 10- Kuş Dili Serenad (Çeviri Şiir Kitabı) 2012 İstanbul, 11- Susuyorum Hüzünlerime 2 (Şiir-Genişletilmiş 2. Baskı) İstanbul 2011, 12- Sevda İncir Çekirdeğine Saklı (Şiir) İstanbul-2014,
 
Bunların içerisinde Kuş Dili Serenad isimli eserim çok farklı bir çalışma. Bu eser yaklaşık 40 şiirimin 25 farklı ülke diline çevrilmesi sonucu ortaya çıkmış bir eser olup bu çeviriler 40 civarında akademisyen tarafından 5 yıl süren bir çalışma sonucunda ortaya çıktı. Tek kitapta aynı şaire ait şiirlerin 25 dilde çevirisi dünyada bir ilk.
 
Şiir kitaplarının yanında deneme ve roman çalışmalarım da bulunmaktadır. 
 
Soru: Sizi son yıllarda kültür ve sanat günleri düzenlemekte görüyoruz. Bu günlerin amacı nedir?
 
Ünal Kar: Kültür ve sanat toplumların geçmişten geleceğe yansımasıdır. Bizlerde zengin Tokat tarihini, kültürünü, sanatını ve edebiyatını Ulusal ve uluslararası platformlarda insanların bilinçlerine ve şuurlarına yerleşmesi noktasında faaliyetler yürütmekteyiz. Bu bağlamda Tokat Kültür Derneği ile Kümbet Altında Edebiyat Dergisi ailesi olarak gücümüzün yettiğince bu ve benzeri etkinlikler ile ilgili projeler hazırlamakta ve bu projeleri hayata geçirmekteyiz. Özellikle bu yıl 4. düzenleme onuruna eriştiğimiz Uluslararası Tokat Kültür sanat Günleri ülkemizde ve dünyada bir marka olma yolunca ciddi adımlar atmaktadır. Her yıl bir önceki yıldan daha güçlü ve dolu dolu hazırlanan bu etkinliklere çok yoğun bir ilgi ortaya çıkmaktadır. Bizler sivil toplum örgütleri olarak bu güzel şehri isminden söz ettiren kültür, turizm ve sanat şehri haline getirmek için elimizden geldiğince yoğun çalışmak zorundayız. Her türlü ikilik, ayrım ve dedikodudan uzak birlik ve beraberlik içerisinde yaşanabilir bir şehir olması için tüm samimiyetimiz ve içtenliğimiz ile çalışıyoruz. Tokat yakın zamanda kültür ve sanat alanında marka şehir olarak tüm dünyanın hafızasında yer edecektir. Yine bu etkinlikler ile hem ülkemizin değişik şehirlerinden hem de birçok farklı ülkeden gelen konuklarımız şehrimizin bir fahri turizm, sanat elçisi olarak gittikleri yerlerde bizleri anlatacaklar.
 
Soru: Davet edilen konuklar hangi kriterlere göre seçilmektedir?
 
Ünal Kar: Davet edilen konuklarımız; ortak paydası sevgi ve hoşgörü olan kıymetli yazar, çizer ve araştırmacı dostlarımızdır. Özellikle davet ettiğimiz konuklarımızın birçoğunun sanatçı kimlikleri yanında gazeteci, televizyoncu ve araştırmacı kimlikleri de bulunmaktadır. Bu vesile şehrimizin ve yaptığımız çalışmaların anlatılması ve tanıtılması noktasında emekleri ve gayretleri olmaktadır.
 
Soru: Kültür ve Sanat Günlerinin yazarlar ve Tokat kültürüne katkısı nedir sizce?
 
Ünal Kar: Bu tür organizasyonlarda birden fazla amaç bulunmaktadır. Bunlardan ilki çok farklı kültürlerin bir araya gelmesini sağlamak ve kültürler arası işbirliği ve kaynaşmayı temin etmektir. Şüphesiz farklı ülkelerden gelecek konukların yazı, şiir ve sanatsal faaliyetleri Tokat halkının ve sanatseverlerin zihinlerinde farklı sorgulara ve öğrenimlere vesile olacağını düşünüyorum. Yine bu etkinlikleri düzenlemekte ki en büyük amaçlardan bir diğeri de şehrimiz yazar çizerleri ile yurt içi ve dışından gelen yazar çizerleri buluşturmak ve dünyaya bakış açımızın genişlemesini temin etmektir.
 
Soru: İleriki zamanlarda bu günleri nasıl genişletmeyi planlamaktasınız?
 
Ünal Kar: Önümüzdeki yıllarda bu etkinlikler bünyesinde düzenlenen programların çeşitliliği ve zenginliği artırılacaktır. Sadece edebiyat ve sanat etkinlikleri olarak değil farklı kültürel sosyal etkinlik ve programların tek bir platform çerçevesinde düzenlenmesi ve çok daha büyük kitlelerin etkinliklerde aktif olarak görev alması, izlemesi sağlanacaktır.
 
Soru: Yerel yazar ve sanatçıların gelişimi açısından bu günlerin önemi nedir?
 
Ünal Kar: Yerel ve yazar ve sanatçılarımızın gelişimi noktasında pozitif etkisi olacağına kuşkum yok. Zaten bahsettiğim gibi esas amaçlarımızdan birisi de yerel düzeydeki sanatçılarımızın farklı kültürlere farklı pencerelerden bakış açılarını geliştirmektir ki bunda da faydalı olduğunu görmekteyiz.
 
Soru: Daha çok Türki cumhuriyetlerden gelenler var daha geniş bir katılım düşünülüyor mu?
 
Ünal Kar: Özellikle Türki Cumhuriyetlerden katılımın daha çok olması amaçlarımızdan birisi. Ortak tarihi ve ortak kültürü olan kardeş cumhuriyetlerde yaşayana sanatçı dostlarımız aracılığı ile o ülkeler hakkında çok daha fazla bilgi edinebilmekte ve aynı zamanda halkımızın kardeş cumhuriyetlere olan ilgisini artırmaktayız. Bunların yanı sıra dünyanın her bölgesinden dil, din, ırk ayırt etmeksizin tüm ülkelerden misafirler ağırlamak sureti ile de bu ülkeler ve kültürleri hakkında bakış açımız daha pozitif ve realist olmaktadır. Bu sebeple etkinliklerimizde özellikle farklı kültürleri buluşturma adına konuklarımız davet edilecektir.
 
Soru: İlçelerde de şiir geceleri yapıyorsunuz bunun etkisi nasıl oluyor?
 
Ünal Kar: Bu etkinlikler ile ilgili projeyi yaptığımızda şehrimizi dünya ile buluşturmak ve tanıtmak amacı ile her yıl Tokat Merkez ve bir ilçe etkinlik bünyesinde programlara alınacaktı. Böylece her yıl farklı bir ilçemiz etkinlik kapsamına girecek bu vesile ile daha fazla insanımız bu kültürel faaliyetlerden istifade edebilecekti. Bunda da çok güzel sonuçlar elde edildi. Bugüne kadar Tokat Merkez, Almus, Pazar ve Niksar’da etkinliklerimizi gerçekleştirdik. Dışarıdan gelen konuklarımızın şehrimizi ve ilçeleri de tanımalarını sağladık. Bundan sonra da bu hassasiyet üzerinde durmaya devam edeceğiz.
 
Soru: Başka neler anlatacaksınız?
 
Ünal Kar: Kültür, sanat ve edebiyat alanında yapılan tüm faaliyetler insana soyut faydalar sağlayan çalışmalardır. İnsana hizmet kuşkusuz en büyük hizmetlerin başında gelir. Bizler bu tür çalışmalara projeler üreterek ve bu projeleri faaliyete geçirerek hareket kabiliyeti kazandırıyoruz. Bu çalışmalarda ki esas güç halkımızdır. Bizlerin ortaya koyduğu bu çalışmalara sahip çıkmaları ve bundan keyif almaları her şeyden önemlidir. Birlik beraberlik ve kardeşliğe her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde böylesi anlamlı çalışmaların farklı bir değeri olduğu kesindir. 
 
Tokat güzel bir şehir. Tokat halkı da en güzeli yaşamaya ve en güzel şekilde anılmaya hak eden muhlis ve misafirperver insanların yaşadığı sevgi şehridir. Binlerce yıldır birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan güzide Anadolu şehrinde yaşayan her fert duruşu ile çalışmaları ile dünyaya örnek olmak zorundadır. Bu açıdan bakıldığında şehrimizin yaşanabilir şehir olma noktasında emeği geçen herkese minnet ve şükranlarımı sunarım. 
 
Tokat Kültür Derneği ve Kümbet Altında Edebiyat Dergisi olarak gönlünde sevgi tomurcukları açan ve yolu muhabbetten geçen herkese selam olsun…


1046 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Çay Felsefesi - 13/08/2021
Cömert tanınmak ve bilinmek istiyorsak çay ikram etmekten, çay ikramlarını sevgi ile kabul etmekten kaçınmamalıyız.
Karınca Fabrikası - 03/05/2021
Karınca Fabrikası
Bizim için Bizsiz Asla - 22/04/2021
Bizim için Bizsiz Asla
Maşallah - 21/04/2021
Maşallah
Güçsüzleri Koruyan Oğlum - 21/04/2021
Güçsüzleri Koruyan Oğlum
Bilgi ve Sevgi Temelli Oğlum - 14/04/2021
Bilgi ve sevginin temel değerler olduğu toplumların sırtının asla yere gelmeyeceğine inanmaktayım.
Coşku ile Dolu Oğlum - 14/04/2021
Ömür boyu coşkulu yaşamın seninle, ailenle, iş arkadaşlarınla, tüm milletinle, insanlıkla paralel olarak devam etmesini dilerim.
4 Yılda 650 Kitap Okumak - 10/02/2021
4 Yılda 650 Kitap Okumak
Telif - 28/01/2021
“Gerçek telif mutluluktur”
 Devamı
Fikir Konağı
Abdullah Küçük
Ev Hapsi Günlerinden

Ali Haydar Koyun
Rakamlarda büyük, güç de zayıf olan topluluk

Derya Kadıoğlu
Yalvaç'ın İnsanları

Fırat Han Koçak
Dünyayı Sömüren Küresel Çeteler - 4

Hanife Mert
Eylül ve Hüzün

Zehra Gaylan Yüksekkaya
"Sahi, Neydi Bayram?"

Abdullatif Acar
Umut Adına Martı Olmak

Afşin Selim
Kitapla Diriliş

Ahmet Aytaç
Yazmak kolaydır, Okutturmak büyük marifet ister...

Altun Özmeşe
Kalpteki Kor Parçası

Aslı Ersoy
Zıtlıkların Öğretisi*

Aynur Hazar
Nice Ömürler Eskir Yaşamanın Teninde

Ayşen Kurban
Eksiğim

Aytekin Duran
Görmek ve Duymak Nasıl Bir Duygudur...

Beyhan Uygur
Şekerci Dede ve Tonton Eşi

Burak Kılıçaslan
Burak Kılıçaslan: Emin Demir ile "Ferman" Üzerine Bir Söyleşi

Çağrı Cebeci
Çağrı Cebeci: Yaşlılık

Dilruba Başak
Her Şey Sevince Güzel

Diyanet İşleri Başkanlığı
Öfkeye Hakim Olmak

Engin Dinç
Dil Belası

Ergül Yılmaz
Bir Demet Şiir

Gamze Karadağ
Kayahan Demir: Gaipten Sesler

Gamze Parlak
İnsanlık Nereye Gidiyor

Gözde Karadağ
Gözde Karadağ: Hakan Yusuf Yılmaz - Alpagut Budun 1 Beklenmedik Keşif

Gülhan Teke Genç
Evrildik (mi?)

Hatice Yatkın Yetişen
Adımı Unutma (İmza: Kadın) / Kitap Yorumu

Havva Yaşar
Tefekkür Üzerine Hasbihal

Hayrettin Gönül
Zaferimiz Daha Bir Yaşında!

İbrahim Ethem Gören
Bir Burak bekleniyor!

İlhan Özgür
Türk Eri

Kaşif Meriçli
Kaşif Meriçli: Little Fugitive

Mahmut Ferhat Alptekin
Demokratik Sol

Mecbure İnal Vela
Çizdim, oynamıyorum!

Mehmet Aydın
Ömer Faruk Kaya: Sus ve Bana Aşkı Anlat

Merve Güney
Güneşin Kızı Biterken

Meryem Seyda Parlak
Psikoloji’ye (Ruh Bilimine) Olan İhtiyaç

Muharrem Dere
Doğu, Batı. Dost, Düşman! Kime Göre?

Murat Ginlik
Kısacık ve Çok Uzun Bir Hikâye

Murat Şaşzade
Küçük Tuhaflıklar

Mustafa Gündoğdu
Ölüm Var...

Nagihan Örsel
Sadece SEN!

Nazan Arısoy
Yağmur'un Aşka Teslim Oluşu

Necati Dilek
Uğruna Şiirler Yazılan Kadın

Necdet Bayraktaroğlu
Büyük Türk Devlet Adamı Timurhan'ın Hayatı, Vasiyeti ve Yasası olan Tüzükat-ı Timur

Nermin Güday Kaçar
Asker Yolu Beklerim

Nurcan Dağ
Yalancı Pollyanna Kitap İncelemesi

Nurhan Işkın
Dedemin Saati

Nurittin Günay
Babamın Jübilesi

Özlem Akşit
Selamlaşma Geleneğinin Toplum ve Gençliğimiz İçin Anlam ve Önemi

Pakize Şeyma Kandemir
Salgının Yeni Yazarları 1

Selahattin Doğan
İyilikde İnatlaşmak

Şükran Pınarcan
Duran Çetin Cüneyt kitabı yorumu

Turan Yalçın
Çay Felsefesi

Yasemin Ilgın
Yasemin Ilgın: Hayallerim

Zeynep Didem Gezgin
Merhamet