• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/kitapkonagi
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905334645270
Okuyalım, Okutalım
Takvim
Site Haritası

İyi yazmanın formülü "Dürüstlüktür."

Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
Abdullah Küçük: Malatya’da doğdum. Ankara’da bir bakanlıkta teknik personel olarak çalışıyorum. Evliyim, iki çocuğum var.

Yazmaya başlama hikâyenizi öğrenebilir miyiz?
Abdullah Küçük: Epey geç başladı diyebilirim. Şöyle ki, otuzlu yaşlarımda can sıkıntısından roman okumaya başlamıştım, fakat sıkılıyor yarım bırakıyordum, sayfalarca betimlemeler... Bir türlü aradığımı bulamıyordum. 92 yılıydı, 93 de olabilir, bir arkadaş bana bir roman verdi, “Bunu okumanı çok istiyorum” diyerek. Beni gerçek anlamda roman tutkunu yapan o dört uzun Günay Rodoplu serüveni oldu. Böyle başladı diyebilirim.

Kaç kitap yayınladınız konusu nedir?
Abdullah Küçük: İlk ‘Tetikçinin Kadını’ adlı romanı, 2014’de yayımlandı, fedailerin hayatlarını anlatmıştım tee Teşkilat-ı Mahsusa’dan günümüze kadar. Sonra “ve... Aşk Devrildi” adlı ikinci romanım 2015 yılında basıldı, orada suç kavramını, liseli bir gencin başına gelenlerden giderek masaya yatırmıştım. 2017 yılında da “KISKAÇ” adlı romanım yayımlandı. Ülkenin yakın geçmişini, bir konakta yaşananlarla öğütüp, akıl kavramını işledim. Şimdi KISKAÇ’ın devamı niteliğinde, adı "ZOKA" olan polisiye konulu dördüncü romanım piyasaya çıkıyor, bu üçleme olarak bitecek.



Yazmak mı yayınlamak mı zor?
Abdullah Küçük: Yazmak hayatımın parçası olduğundan dolayı herhangi bir zorluğu olamaz. Kaldı ki yazmak su içmek gibi bir ihtiyacımdır. Yazmadığım anlarda susuz kaldığımı hissederim. Yayınlamaya gelince; o çok sancılı bir süreçtir, basılıp yayımlanana kadar geçen süreyi, bir kadının zor geçen hamilelik dönemine benzetirim. Güçlü referanslarınız yoksa büyük yayınevlerinin duvarlarını aşmak neredeyse imkânsıza yakındır. Gönderdiğiniz metni değerlendirmeleri altı ayı geçer, bazen ikinci okuma sürecinde denir, bebeğiniz doğdu haberini getirecek hemşireyi beklersiniz. Dahası, dosyanız okunmadan reddedilir. Bunu anlar, düşük yapmış bir anne gibi üzülürsünüz. Artık günümüzde kitap yayınlatmanın çeşitli yolları var. Eğer paranız varsa kitabınızı basacak yayınevi bulabilirsiniz, bu da ayrı bir süreçtir, iyileri var tabii ama bazıları paranızı alır ancak beklentilerinizi karşılamazlar. Dediğim gibi kitap yayımlatmak çok zor bir süreçtir.


Yazarken hangi kaynaklardan beslenirsiniz?
Abdullah Küçük: Yaşadığım kültürden, o kültürün geleneklerinden, inançlarından, toplumsal kurallarından ve etrafımdaki kişilerden etkilenir, gözlem yapar, neticede bunların bir muhakemesi oluşur, bunun neticesi metinlere yansır. Yaşadıklarım, diğer insanların yaşadıkları muhakkak ki kaynaktır. Bu yaşanmışlıklarda tutkular, hayal kırıklıkları, beklentiler, yanılgılar, korku, cesaret, aşk, nefret, yaşanmamışlık, açlık, yani hayata dair her şey vardır. Bunlar gerçek hayattan da hayallerimden de beslenirler. Sonra farklı bir şey gerçekleşir, yazma süreci boyunca olaylar düşündüğüm gibi gelişmez, karakterler olayları başka yönlere saptırır, başlangıçtaki kurguyu dahi değiştirirler... Yani yazmaya koyulduğumda, kurgu, karakterlerin seçilmesi, kısaca romanla ilgili diğer her şey kendiliğinden şekillenir dersem daha doğru olur.


Çok okuyor musunuz? Çok genç okumadan yazıyor piyasa kalitesiz kitaplarla dolu fikrine katılıyor musunuz?
Abdullah Küçük: Elbette okuyorum, bir önceki soruda eksik bırakmışım, beslenmenin bir yolu da okumaktır, ben ‘yazmak ve okumak’ konusunu tek yumurta ikizlerine benzetirim. Sorunun ikinci kısmına gelince, bir fikrim yok, çünkü ben okumak konusunda seçici davranırım, piyasanın nelerle dolu olduğu konusu beni ilgilendirmez. Her kitap okuyucusunu bulamayabilir. Tıpkı çok ödüllü bazı güzel filmlerin seyirci bulamayışları gibi. Ya da tam tersi olur, berbat bir film hasılat rekorları kırabilir.

Yazmak sizin için ne ifade ediyor?
Abdullah Küçük: Herkes kendisini toplum içerisinde bir şekilde ifade eder, ya da kendisine bir uğraş bulur, kimileri farklı farklı etkinliklere katılır, ben yazarım, yazdıkça rahatlarım, biraz önce dediğim gibi su ihtiyacını karşılamak gibi. Kim bilir belki sorunuzun cevabı yalnızlıktır. Belki kendimi toplum içerisinde ifade edememenin eksikliğidir. Çevre fazlasıyla politik mevzularla iştigal halindedir bizim memlekette ve bu ‘gündemdeki mevzu’ dedikleri şeyler benim dünyamın çok çok dışında kalıyorlar. Ben genelde seyrediyorum. Herhalde böyle bir şey!

İyi yazmanın formülü sizce nedir?
Abdullah Küçük: Hani iyi insan olmanın formülü nedir diye sorulduğunda çoğu kişi ‘dürüst olmak’ der, iyi yazmanın formülü de öyledir. Bana göre, yazan kişi günlük hayatında bin türlü şeye katılabilir, herhangi bir ideolojiye yakın olabilir, oturup yazmaya başladığında kendi görüş ve ideolojisini dayatmamalıdır. Yani yazarken dürüst ve objektif olmalı, kişileri hayat içerisindeki duruşlarıyla canlandırmalıdır. Buna ‘betimleme dürüstlüğü’ diyorum. Mesela yazar ‘işçileri’ anlatırken bir sınıfın temsilcisi olarak olaya bakmamalı, idealize etmemelidir, gerçekçi olmalı, ‘işçiyi’ her yönüyle anlatmalıdır. Sonra, romanların günlük yaşamdan ayrı bir takım özellikleri vardır; günlük yaşamımız gelişigüzel hareketlerle, konuşmalarla vesaire doludur, ancak yazarken en küçük ayrıntıya kadar her şeyin 'işlevsel' olmasına dikkat etmek gerekir. Küçük, görülmeyen, gerçekçi ayrıntılar anlatıma inandırıcılık, canlılık kazandırır. Bir üçüncüsü; ne kadar yetenekli olursanız olun, yeterince kendinizi hayattan aldıklarınızla beslemiyor, yeterince okumuyor, çalışmıyorsanız yetenek bir noktaya kadardır. Bir dördüncüsü ise; sadelik, kısa ve özlü yazıştır, temiz ve duru bir dil kullanmak.

Daha iyi yazmak isteyenlere ne önerirsiniz?
Abdullah Küçük: Çok okumaları, çok çalışmaları ve çok dinlemelerini. İyi bir gözlemci olmak, not tutmak, her olayı etraflıca düşünmek, madalyonun iki yüzünü değil, piramitin tüm yüzeylerini göz önüne alarak muhasebe yapmalarını, ayrıca kendileri için yazmalarını tavsiye ederdim, kendi tarzlarını yaratmalarını ve samimi olmalarını.



551 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Fikir Konağı
Abdullah Küçük
Ev Hapsi Günlerinden

Ali Haydar Koyun
Rakamlarda büyük, güç de zayıf olan topluluk

Derya Kadıoğlu
Yalvaç'ın İnsanları

Fırat Han Koçak
Dünyayı Sömüren Küresel Çeteler - 4

Hanife Mert
Eylül ve Hüzün

Zehra Gaylan Yüksekkaya
"Sahi, Neydi Bayram?"

Abdullatif Acar
Umut Adına Martı Olmak

Afşin Selim
Kitapla Diriliş

Ahmet Aytaç
Yazmak kolaydır, Okutturmak büyük marifet ister...

Altun Özmeşe
Kalpteki Kor Parçası

Aslı Ersoy
Zıtlıkların Öğretisi*

Aynur Hazar
Nice Ömürler Eskir Yaşamanın Teninde

Ayşen Kurban
Eksiğim

Aytekin Duran
Görmek ve Duymak Nasıl Bir Duygudur...

Beyhan Uygur
Şekerci Dede ve Tonton Eşi

Burak Kılıçaslan
Burak Kılıçaslan: Emin Demir ile "Ferman" Üzerine Bir Söyleşi

Çağrı Cebeci
Çağrı Cebeci: Yaşlılık

Dilruba Başak
Her Şey Sevince Güzel

Diyanet İşleri Başkanlığı
Öfkeye Hakim Olmak

Engin Dinç
Dil Belası

Ergül Yılmaz
Bir Demet Şiir

Gamze Karadağ
Kayahan Demir: Gaipten Sesler

Gamze Parlak
İnsanlık Nereye Gidiyor

Gözde Karadağ
Gözde Karadağ: Hakan Yusuf Yılmaz - Alpagut Budun 1 Beklenmedik Keşif

Gülhan Teke Genç
Evrildik (mi?)

Hatice Yatkın Yetişen
Adımı Unutma (İmza: Kadın) / Kitap Yorumu

Havva Yaşar
Tefekkür Üzerine Hasbihal

Hayrettin Gönül
Zaferimiz Daha Bir Yaşında!

İbrahim Ethem Gören
Bir Burak bekleniyor!

İlhan Özgür
Türk Eri

Kaşif Meriçli
Kaşif Meriçli: Little Fugitive

Mahmut Ferhat Alptekin
Demokratik Sol

Mecbure İnal Vela
Çizdim, oynamıyorum!

Mehmet Aydın
Ömer Faruk Kaya: Sus ve Bana Aşkı Anlat

Merve Güney
Güneşin Kızı Biterken

Meryem Seyda Parlak
Psikoloji’ye (Ruh Bilimine) Olan İhtiyaç

Muharrem Dere
Doğu, Batı. Dost, Düşman! Kime Göre?

Murat Ginlik
Kısacık ve Çok Uzun Bir Hikâye

Murat Şaşzade
Küçük Tuhaflıklar

Mustafa Gündoğdu
Ölüm Var...

Nagihan Örsel
Sadece SEN!

Nazan Arısoy
Yağmur'un Aşka Teslim Oluşu

Necati Dilek
Uğruna Şiirler Yazılan Kadın

Necdet Bayraktaroğlu
Büyük Türk Devlet Adamı Timurhan'ın Hayatı, Vasiyeti ve Yasası olan Tüzükat-ı Timur

Nermin Güday Kaçar
Asker Yolu Beklerim

Nurcan Dağ
Yalancı Pollyanna Kitap İncelemesi

Nurhan Işkın
Dedemin Saati

Nurittin Günay
Babamın Jübilesi

Özlem Akşit
Selamlaşma Geleneğinin Toplum ve Gençliğimiz İçin Anlam ve Önemi

Pakize Şeyma Kandemir
Salgının Yeni Yazarları 1

Selahattin Doğan
İyilikde İnatlaşmak

Şükran Pınarcan
Duran Çetin Cüneyt kitabı yorumu

Turan Yalçın
Çay Felsefesi

Yasemin Ilgın
Yasemin Ilgın: Hayallerim

Zeynep Didem Gezgin
Merhamet