• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/kitapkonagi
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905334645270
Okuyalım, Okutalım
Takvim
Site Haritası
Ali Haydar Koyun
ÖSYM’nin fendi EKPSS’yi yendi
17/09/2020

Anayasamızın eşitlikle ilgili 10.maddesine 2010 yılında yapılan değişiklikle “engelliler” kelimesi eklenerek engellilere pozitif ayrımcılık yapılması hedeflenmişti.

Anayasada yapılan değişikliğin üzerinden 10 yıllık bir süre geçmesine rağmen gerçek hayatta bunu ne kamu kurum ve kuruluşu, ne özel kuruluş ne de şahısların uyguladığını görmedim.

Eşit bir yaşam hakkı tanınmasını, pozitif ayrımcılık yapılmasını bir tarafa bırakın var olan yasal haklarımız dahi tek tek elimizden alınmaya başlandı.

Yasal haklarımız haksız bir şekilde ellerimizden alınırken var olan ve sözde engelli haklarını savunmak amacıyla kurulmuş bulunan federasyon ile konfederasyon yöneticilerimiz ise nedense bir araya gelerek ortak hareket etmekten halen kaçınıyorlar.

Neden bir araya gelmiyorlar, neden kaçınıyorlar anlamış değilim.

Bunlar kaçındıkça, seyirci kaldıkça haklarımızı gasp edenlerin ekmeklerine yağ sürdüklerini unutuyorlar.

İşte son aylarda art arda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizi de etkisi altına alan ve binlerce insanın ölümüne neden olan COVİD-19 Pandemisini gerekçe göstererek elimizden alınan haklarımızdan bir kaçı şunlar:

İlk önce Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından pandemi nedeniyle 28 Mart 2020 tarihinde “tüm vatandaşlar için” seferleri durdurmuştu.

Aradan iki aylık bir süre geçtikten sonra Yüksek Hızlı Tren (YHT) ve ana hat yolcu tren seferleri, 28 Mayıs 2020 tarihinde “tüm vatandaşlar için” yeniden başlatılırken hiçbir yasal gerekçe olmadan engellilere tanınmış olan ücretsiz seyahat etme hakkı askıya alınarak gasp edilmişti.

Türkiye genelinde engelliler tarafından gösterilen tepkilerin artması üzerine 20 Temmuz günü TCDD tarafından yapılan bir açıklama ile kısıtlamanın ortadan kaldırıldığı ifade edilmişti.

Ancak geçtiğimiz 7 Eylül 2020 günü HDP İstanbul Milletvekili olan ve kendiside tekerlekli sandalye kullanan engelli Musa Piroğlu sosyal medya hesabında paylaştığı bir videoda devletin salgını engelli haklarını yok etmenin aracı gibi kullandığını belirterek, “Bugün bilet almaya geldiğimde kota olduğu, bu kotanın dolduğu, bu nedenle bilet alamayacağımı, bilet alacaksam da paramı ödemem gerektiği söylendi. Üstelik benim parayla bilet aldığım vagon tekerlekli sandalyeyle girilen vagon ve tekerlekli sandalyeli bölümleri boş. Yani engelli vagonunda engelli bir birey olarak engelli koltuğunu kullanmak için bir para ödemek zorundayım. Ulaştırma Bakanlığı, bakanlığa bağlı hızlı tren müdürlüğü engellilere yönelik hak gaspına, yasa gaspına, yasal kazanılmış hakların uygulanmasına engel olmaya devam ediyor. Devlet, devletin kurumları engellilere engel olmaktan vazgeçmelidir.” dedi.

Alınmaya ve gasp edilmeye çalışılan diğer bir yasal hak ise toplu taşıma araçlarından ücretsiz (ki ücretleri devlet tarafından ödenmektedir) faydalanma hakkındadır.

Bu konuda Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği (TÖHOB) Yönetim Kurulu tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan bir açıklamada Ocak 2021'den itibaren ücretsiz taşımaya son vereceklerini duyurdular. Yapılan açıklamada “Belediyelerin zarar ettikleri ve özel sektöre devrettikleri toplu taşıma mutlaka kanuni bir altyapıya kavuşturulmalı ve ücretsiz taşıma konusunda önerilerimiz dikkate alınmalıdır. Şehit ailelerimiz, gazilerimiz ve güvenlik güçlerimiz hariç, Ocak 2021'den itibaren gelir desteğini talep etmeyerek ve cezai müeyyideleri kabul ederek ücretsiz taşımaya Türkiye genelinde mecburen son verilecektir. Çünkü işleticilerimizin ticari hayatlarına devam edebilmeleri için başka seçenek kalmamıştır.” dediler.

Son olarak, 26 Nisan 2020 tarihinde yapılması gereken 2020 Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS), tüm dünyayı etkisi altına alan COVİD-19 pandemi salgınının 2020 Mart ayında ülkemizde de ortaya çıkması nedeniyle önce 20 Eylül tarihine daha sonrasında ise 11 Ekim 2020 ertelenmişti.

Bu ertelemelerle yetinmeyen Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) yine engellilere yapacağını yaptı ve binlerce engellinin hayal kırıklığı yaşamasına neden oldu.

8 Eylül 2020 günü yaptığı yeni bir duyuruda ise “Başkanlığımızca 11 Ekim 2020 tarihinde yapılacağı duyurulan 2020 Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavının (EKPSS) uygulanma tarihi, Sağlık Bakanlığı “COVID-19 Bilimsel Danışma Kurulu”nun sınavın ilerleyen bir tarihte yapılması önerisi doğrultusunda ÖSYM Yönetim Kurulunca yeniden belirlenerek adaylara ve kamuoyuna duyurulacaktır. Sınav için ek başvuru tarihi ile kuraya katılacak adayların başvuru yapacağı tarihler de sınav tarihine göre yeniden düzenlenerek duyurulacaktır. Adaylara ve kamuoyuna önemle duyurulur.” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan Liseye Geçiş Sınavı (LGS), ÖSYM tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), Dikey Geçiş Sınavı (DGS), Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) gibi sınavlarda herhangi bir erteleme yapmayan ÖSYM, engellilerle ilgili olan EKPSS söz konusu olduğunda ise erteleme üzerine erteleme yapıyor.

ÖSYM tarafından diğer sınavlarda herhangi bir ertelemeler yapılmazken sadece engellilerle ilgili ertelemelerin yapılması Anayasanın eşitlikle ilgili maddesine aykırı bir durumdur. Yapılan açıklamalarda dahi ertelemeyi ne ÖSYM ne de Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı üstlenmeyerek topu COVID-19 Bilimsel Danışma Kurulu”nun üzerine atıyorlar. Başta bakanlık olmak üzere ÖSYM yetkililerine soruyorum, COVID-19 pandemisi birçok toplantılar ile açılış törenlerine katılım sağlayan yüz binlerce insanları, onlarca sınavlara giren öğrencileri etkilemezken sadece engellilerin EKPSS sınavını mı etkiliyor? Yapılan YKS, DGS, KPSS, ALES gibi diğer sınavlara da engelliler girmedi mi? O sınavlarda herhangi bir tehlikeli durum yok muydu?

 Sözün özü olarak, şimdi bu anlattıklarımdan sonra engellilerle ilgili federasyonlarımız ile konfederasyonlarımızın bir araya gelerek bu sorunlara karşı ortak bir tavır koyarak mücadele mi edecekler, yoksa haklarımızın ellerimizden alınmasını oturup seyredecekler mi? Herkes gibi ben de bunun sonucunu merak ediyorum?



231 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Rakamlarda büyük, güç de zayıf olan topluluk - 11/01/2022
Rakamlarda büyük, güç de zayıf olan topluluk
İyilik yapmak isterlerken kötülük yapıyorlar - 09/11/2021
İyilik yapmak isterlerken kötülük yapıyorlar
Bir insan lokantaya neden gider? - 10/09/2021
Bir insan lokantaya neden gider?
İşgüzar Görevlilerin Yaptıkları Hatalar - 28/08/2021
İşgüzar Görevlilerin Yaptıkları Hatalar
Teşhir etmek mi gerekiyordu? - 14/08/2021
Teşhir etmek mi gerekiyordu?
Kernek’e çözüm, engelliye gelince sürün! - 30/07/2021
Kernek’e çözüm, engelliye gelince sürün!
Belge tamam, peki ya ceza? - 21/06/2021
Belge tamam, peki ya ceza?
Orkestrada Es Geçilen Erişilebilirlik Enstrümanı - 31/05/2021
Orkestrada Es Geçilen Erişilebilirlik Enstrümanı
“Can’ım tenimden ayrıldı…” - 21/05/2021
“Can’ım tenimden ayrıldı…”
 Devamı
Fikir Konağı
Abdullah Küçük
Ev Hapsi Günlerinden

Ali Haydar Koyun
Rakamlarda büyük, güç de zayıf olan topluluk

Derya Kadıoğlu
Yalvaç'ın İnsanları

Fırat Han Koçak
Dünyayı Sömüren Küresel Çeteler - 4

Hanife Mert
Eylül ve Hüzün

Zehra Gaylan Yüksekkaya
"Sahi, Neydi Bayram?"

Abdullatif Acar
Umut Adına Martı Olmak

Afşin Selim
Kitapla Diriliş

Ahmet Aytaç
Yazmak kolaydır, Okutturmak büyük marifet ister...

Altun Özmeşe
Kalpteki Kor Parçası

Aslı Ersoy
Zıtlıkların Öğretisi*

Aynur Hazar
Nice Ömürler Eskir Yaşamanın Teninde

Ayşen Kurban
Eksiğim

Aytekin Duran
Görmek ve Duymak Nasıl Bir Duygudur...

Beyhan Uygur
Şekerci Dede ve Tonton Eşi

Burak Kılıçaslan
Burak Kılıçaslan: Emin Demir ile "Ferman" Üzerine Bir Söyleşi

Çağrı Cebeci
Çağrı Cebeci: Yaşlılık

Dilruba Başak
Her Şey Sevince Güzel

Diyanet İşleri Başkanlığı
Öfkeye Hakim Olmak

Engin Dinç
Dil Belası

Ergül Yılmaz
Bir Demet Şiir

Gamze Karadağ
Kayahan Demir: Gaipten Sesler

Gamze Parlak
İnsanlık Nereye Gidiyor

Gözde Karadağ
Gözde Karadağ: Hakan Yusuf Yılmaz - Alpagut Budun 1 Beklenmedik Keşif

Gülhan Teke Genç
Evrildik (mi?)

Hatice Yatkın Yetişen
Adımı Unutma (İmza: Kadın) / Kitap Yorumu

Havva Yaşar
Tefekkür Üzerine Hasbihal

Hayrettin Gönül
Zaferimiz Daha Bir Yaşında!

İbrahim Ethem Gören
Bir Burak bekleniyor!

İlhan Özgür
Türk Eri

Kaşif Meriçli
Kaşif Meriçli: Little Fugitive

Mahmut Ferhat Alptekin
Demokratik Sol

Mecbure İnal Vela
Çizdim, oynamıyorum!

Mehmet Aydın
Ömer Faruk Kaya: Sus ve Bana Aşkı Anlat

Merve Güney
Güneşin Kızı Biterken

Meryem Seyda Parlak
Psikoloji’ye (Ruh Bilimine) Olan İhtiyaç

Muharrem Dere
Doğu, Batı. Dost, Düşman! Kime Göre?

Murat Ginlik
Kısacık ve Çok Uzun Bir Hikâye

Murat Şaşzade
Küçük Tuhaflıklar

Mustafa Gündoğdu
Ölüm Var...

Nagihan Örsel
Sadece SEN!

Nazan Arısoy
Yağmur'un Aşka Teslim Oluşu

Necati Dilek
Uğruna Şiirler Yazılan Kadın

Necdet Bayraktaroğlu
Büyük Türk Devlet Adamı Timurhan'ın Hayatı, Vasiyeti ve Yasası olan Tüzükat-ı Timur

Nermin Güday Kaçar
Asker Yolu Beklerim

Nurcan Dağ
Yalancı Pollyanna Kitap İncelemesi

Nurhan Işkın
Dedemin Saati

Nurittin Günay
Babamın Jübilesi

Özlem Akşit
Selamlaşma Geleneğinin Toplum ve Gençliğimiz İçin Anlam ve Önemi

Pakize Şeyma Kandemir
Salgının Yeni Yazarları 1

Selahattin Doğan
İyilikde İnatlaşmak

Şükran Pınarcan
Duran Çetin Cüneyt kitabı yorumu

Turan Yalçın
Çay Felsefesi

Yasemin Ilgın
Yasemin Ilgın: Hayallerim

Zeynep Didem Gezgin
Merhamet