• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/kitapkonagi
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905334645270
Okuyalım, Okutalım
Takvim
Site Haritası
İbrahim Ethem Gören
Anadolu'da Sanat Zamanı
20/12/2014

Geleneksel İslâm-Türk sanatları tabir caizse altın çağını yaşıyor… Son çeyrek asırdır, yarım yüzyıl kadar süren kültür karakışından çıkarak, üzerine geçirilmek istenen deli gömleğini kudretli hattatların kamış kalemleriyle yırtıp atan öz sanatlarımız, hak ettiği mevkie doğru hızla; tekbir sadalarıyla ilerliyor…Allahü ekber, Allahü ekber...

İşittiğiniz bu gür âvaz, hattatların kamış kalemlerinin zikri, müzehhiplerin fırçalarının ilahisi, ebrucuların teknesinin duası, çinicilerin göz nuru, minyatürcülerin rikkati, kaatı ustalarının dikkati, sedefkârın gönül cilası, mücellidin nefesidir...

İstanbul’da olduğu gibi tüm Anadolu kentlerinde de geleneksel sanatlarımız mahir üstadların marifetiyle yeni eserler ve isimlerle taçlanıyor.

İzmit’te, Eskişehir’de, Kütahya’da, Adana’da, Erzurum’da, Ankara’da, Diyarbakır’da, Cizre’de, Samsun’da, Edirne’de, Isparta’da, Uşak’ta sanat taliplileri hocalarının dizlerinin dibinde bir yandan kadim sanatlarımızın usulünü öğrenirken diğer yandan da hadisenin manevi edep ve erkânına dair kazanımlarda bulunuyor…

Son paragrafı, Bursa’dan Elif Birkan’ın; Ankara’dan Merve Aydoğan Olgun’un, Gaziantep’ten Erkan Bakım’ın, Adana’dan Sema Nur Yurtman’ın, Erzurum’dan Nurdan Karagöz’ün, İzmit’ten Merve Kara’nın, Kütahya’dan Arif Çelik’in, Zonguldak’tan Esma Nur Karameşe’nin, Eskişehir’den Emre Özdemir’in isimlerini, kudretli kamış kalemlerinin, narin fırçalarının zikrine bereket zikrederek şerh edelim… Ve Bursa’dan tüm Türkiye’ye fîsebilillah is mürekkebi imal edip gönderen gönül adamı Demirali Kurtulmuş’a selâm edelim…

Adana’dan Mersin’e, oradan Samsun’a; Küçükköy’den İzmit’e, Bursa’ya, Eskişehir’e, Kütahya’ya; Atışalanı’ndan İzmit’e, Diyarbakır’a, Cizre’ye; Esenler’den Diyarbakır’a, Cizre’ye ve Üsküdar’dan Ankara’ya doğru sanatkârlar gün aşırı akın ediyor… Derslerin, meşklerin, müzakerelerin, sohbetlerin, takrirlerin biri biterken diğeri başlıyor... Böylelikle Anadolu bozkırları ebru çiçekleriyle renkleniyor, yaylalara tekneler kuruluyor, is mürekkepleri hafi bir sırrın peşine düşüyor, çini, rengini Ankara’da buluyor, topyekûn Anadolu öz kimliğine kavuşuyor, sanat, hakiki hüviyetini buluyor.

Duvardaki sülüs yazı artık sadece şairleri değil; sokaktaki vatandaşı da sarsıyor, kırık çiniler herkese heyecan veriyor… Mürekkepler okkaları dolduruyor, paletlerde renkler, fırçalarda şekiller, murakkaada desenler beliriyor. Ocaklarda çinicilerin teheccüd vakitlerinde çizdikleri hayalleri pişiyor; Anadolu, sanatla buluşup özüne dönüyor.

Anadolu şehirlerinde geleneksel sanatlara müteveccih kurumlar birbiri ardına açılıyor. Adana’da Anadolu Geleneksel Türk-İslam Sanatları Platformu, Konya’da Destegül Güzel Sanatlar Merkezi, Bursa’da Bab-ı Nun Geleneksel Sanatlar ve Kültür Derneği, Mersin’de Mevlana Kültür Sanat Derneği, Erzurum’daAhenk Derneği, Kütahya’da VAV-DER Geleneksel Sanatlar ve Kültür Derneği, Samsun’da Neva Kültür Sanat Merkezi, Ankara’da Estergon Kalesi Kültür Merkezi, Eskişehir’de Vel-Kalem Geleneksel Sanatlar ve Kültür Derneği, Kocaeli Bilim Kültür ve Sanat Derneği, Belediyelerin Sanat-Meslek Kursları, Kültür Konseyleri ve isimlerini burada zikretme imkanı bulamadığımız pek çok kuruluş, yüzlerce mensuplarıyla birlikte öz sanatlarımıza sahip çıkıyor…

Bizim Yunus’un, Hacı Bektaş’ın, Mevlana’nın, Alvarlı Efe’nin, Zeynel Abidin Semerkandi’nin, Şeyh Kudbeddin’in, Emir Sultan’ın, Sultan Baba’nın, Şeyhî’nin,  Arpacı Dede’nin yurtlarında, birbiri ardına açılan sergilerde hat sanatının izzeti, tezhip sanatının letafeti, ebru sanatının ihtişamı göz kamaştırıyor…

Öznesinde sanat ve estetik güzellikler ve Rıza-i Bari bulunan sivil toplum kuruluşları geleneksel sanatlara, kadim kültürümüze; özellikle de hüsn-i hatta, tezhibe, ebruya, minyatüre, nahta,  kalemişine, ciltçiliğe, sedefkârlığa hizmet ediyor, geleneksel okçuluk ve klasik Türk musikisinin envarını halkımızın irfanına arz ediyor, öz sanatlarımızın efradını cami ağyarını mani bir tarzda tanıtılmasını temine çalışıyor. Hâsılı dernekler Anadolu coğrafyasında geleneksel sanatlarımızın yeniden dirilişine katkıda bulunuyor.

Yerel yönetimler ve merkezi idare hiç olmadığı kadar sanata ve sanatkâra sahip çıkarak hamilik yapıyor, böylelikle Anadolu’daki Güzel Sanatlar Fakültelerinde, özel atölyelerde, kurslarda, dernek merkezlerinde geleceğin Hamid Beyleri, Halim Efendileri, Rikkat Kuntları, Tahsin Aykutalpleri, Necmeddin Okyayları yetişiyor. Anadolu, kaybettiği ruha ve manaya kavuşuyor…

Şair Faruk Nafiz, “Başka sanat bilmeyiz karşımızda dururken/Yazılmamış bir destan gibi Anadolu’muz”diyordu. Bu haykırışın üzerinden 88 yıl geçti. Anadolu coğrafyasındaki kültür karakışı üstadların sebatkâr hohlamalarıyla ilkbahara dönüştü… Şimdi Anadolu’da sanat zamanı... Sanat destanı yazma zamanı…

ESKİŞEHİR’E TEBRİKLER…

Anadolu’da sanat meşki için herhangi bir engel bulunmuyor. Engel ruhlarda yok, zihinlerde de! Zihinsel yahut bedensel özürü olanlar değil, bedendeki engele takılanlar engelli… Engele takılmayanlar sanatta da estetik güzelliklerde de alıp başını yürüyor, tıpkı Eskişehir örneğinde olduğu gibi…

Geleneksel sanatlar tarihinde bir ilk yaşanıyor. Bir yıldır Eskişehir’de İçişleri Bakanlığı’nın desteğiyleZübeyde Hanım Rehabilitasyon Hastanesi’nde engellilere yönelik hat dersleri düzenleniyor. Hattat Mahmut Şahin’in koordinatörlüğünde Hasan Yige ve Emre Özdemir’in verdiği derslere 60 kadar engelli vatandaşımız katılıyor.

Engelli kardeşlerimiz hocalarının rehberliğinde Bidest-ü bi-pa Mehmet Efendi’nin izinden giderek geçtiğimiz günlerde Eskişehir Odunpazarı Tiryakizade Sergi Salonu’nda 65 eserle Engelsiz Hat Sergisi’ni açtılar.  Sergiye eser veren kardeşlerimize, Vel-Kalem Geleneksel Sanatlar ve Kültür Derneği gönüllülerine, derneğin Başkanı Dr. Hüseyin Seyhan Fidan’a ve tüm emeği geçenlere şükranlarımı arz ediyorum.



2786 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Bir Burak bekleniyor! - 15/05/2015
Burak, Hakk Teâlâ’nın buyruğuyla “Kulu Muhammed'i geceleyin, Mescid-i Haram'dan kendisine bazı âyetlerimizi göstermek için, etrafını mübarek kıldığımız Mescid-i Aksâ'ya…” götürdü.
Kapalı Çarşı - 03/04/2015
Şiiri, mısralar arasına yüklenen hikmeti, şairi ve bahusus Üstad Sezai Karakoç’u çok severim… Çok sever, eserlerini yana yana, dönene okur dururum, durur okurum… Ondaki aşkın manayı keşfetmeye çalışırım…
Yücelerden Kafile - 27/02/2015
Kitabı heyecanla okumaya başladığınızda kendilerinden bahsedilen evliyalarla konuşup elinizi uzatsanız dokunacak gibi oluyorsunuz.
Çini Ustası - 13/02/2015
Bir gümüş yüzük, üzerindeki turkuvaz taşta Lafza-i Celâl yazılı… İnce, zevkli bir eser… Gönlünde sanat ve estetik güzelliklere açık kapılar bulunan sanatkârın, mezkûr yüzükteki taşı temaşa etmesiyle çini ile ünsiyeti başlamış…
Asker elbisesi düşmanda korku uyandırmalı - 24/01/2015
Türk devletleri askeri kıyafetleri konusunda çalışmalar yapan, Talimhane Okçuluk Kulübü Başkanı Av. Adnan Mehel ile tarihi Türk devletlerinin askeri kıyafetleri üzerine hasbıhal ederek, ecdadımızın savaş kıyafetlerini irdeledik..
Masalsız Çocuklar - 12/01/2015
Size masal mı anlatayım çocuklar! Hiç duymadığınız, aşinası olmadığınız masallardan mı söz edeyim size, yoksa kulaklarınıza ninni mi fısıldayayım!
Hangi Yılbaşı! - 30/12/2014
Okuyucularımız yılbaşı adetini, tüketim çılgınlığını, pagan kültürünü, Aziz Nicholas’ı, çevre tahribatını değerlendirdi...
Savaş Çevik’ten “Denge” - 26/12/2014
“Güzel yazı, hocanın öğretişinde gizlidir. Güzelleşmesi çok yazmakla; güzelliğini devam ettirebilmek İslâm dinine bağlılıkla mümkündür.” Hz. Ali
Girişimcilik hayâlle başlar - 24/11/2014
Ahlâk herkese lazım. Dolayısıyla girişimciye de ahlak, güzel ahlâk çok yakışır.
 Devamı
Fikir Konağı
Derya Kadıoğlu
Yalvaç'ın İnsanları

İbrahim Küsmez
Taksici ve TYT'nin Ardındaki Derin İnsani Bağlar

Tuğçe Güzel
Kanayan Yaramız "SMA"

Abdullah Küçük
Ev Hapsi Günlerinden

Abdullatif Acar
Umut Adına Martı Olmak

Afşin Selim
Kitapla Diriliş

Ahmet Aytaç
Yazmak kolaydır, Okutturmak büyük marifet ister...

Ali Haydar Koyun
Enkazlar Altında Geleceğe Umutla Yürümek

Altun Özmeşe
Kalpteki Kor Parçası

Aslı Ersoy
Zıtlıkların Öğretisi*

Aynur Hazar
Nice Ömürler Eskir Yaşamanın Teninde

Ayşen Kurban
Eksiğim

Aytekin Duran
Görmek ve Duymak Nasıl Bir Duygudur...

Beyhan Uygur
Şekerci Dede ve Tonton Eşi

Burak Kılıçaslan
Burak Kılıçaslan: Emin Demir ile "Ferman" Üzerine Bir Söyleşi

Çağrı Cebeci
Çağrı Cebeci: Yaşlılık

Dilruba Başak
Her Şey Sevince Güzel

Diyanet İşleri Başkanlığı
Öfkeye Hakim Olmak

Engin Dinç
Dil Belası

Ergül Yılmaz
Bir Demet Şiir

Fırat Han Koçak
Dünyayı Sömüren Küresel Çeteler - 4

Gamze Karadağ
Kayahan Demir: Gaipten Sesler

Gamze Parlak
İnsanlık Nereye Gidiyor

Gözde Karadağ
Gözde Karadağ: Hakan Yusuf Yılmaz - Alpagut Budun 1 Beklenmedik Keşif

Gülhan Teke Genç
Evrildik (mi?)

Hanife Mert
Eylül ve Hüzün

Hatice Yatkın Yetişen
Adımı Unutma (İmza: Kadın) / Kitap Yorumu

Havva Yaşar
Tefekkür Üzerine Hasbihal

Hayrettin Gönül
Zaferimiz Daha Bir Yaşında!

İbrahim Ethem Gören
Bir Burak bekleniyor!

İlhan Özgür
Türk Eri

Kaşif Meriçli
Kaşif Meriçli: Little Fugitive

Mahmut Ferhat Alptekin
Demokratik Sol

Mecbure İnal Vela
Çizdim, oynamıyorum!

Mehmet Aydın
Ömer Faruk Kaya: Sus ve Bana Aşkı Anlat

Merve Güney
Güneşin Kızı Biterken

Meryem Seyda Parlak
Psikoloji’ye (Ruh Bilimine) Olan İhtiyaç

Muharrem Dere
Doğu, Batı. Dost, Düşman! Kime Göre?

Murat Ginlik
Kısacık ve Çok Uzun Bir Hikâye

Murat Şaşzade
Küçük Tuhaflıklar

Mustafa Gündoğdu
Ölüm Var...

Nagihan Örsel
Sadece SEN!

Nazan Arısoy
Yağmur'un Aşka Teslim Oluşu

Necati Dilek
Uğruna Şiirler Yazılan Kadın

Necdet Bayraktaroğlu
Büyük Türk Devlet Adamı Timurhan'ın Hayatı, Vasiyeti ve Yasası olan Tüzükat-ı Timur

Nermin Güday Kaçar
Asker Yolu Beklerim

Nurcan Dağ
Yalancı Pollyanna Kitap İncelemesi

Nurhan Işkın
Dedemin Saati

Nurittin Günay
Babamın Jübilesi

Özlem Akşit
Selamlaşma Geleneğinin Toplum ve Gençliğimiz İçin Anlam ve Önemi

Pakize Şeyma Kandemir
Salgının Yeni Yazarları 1

Selahattin Doğan
İyilikde İnatlaşmak

Şükran Pınarcan
Duran Çetin Cüneyt kitabı yorumu

Turan Yalçın
Çay Felsefesi

Yasemin Ilgın
Yasemin Ilgın: Hayallerim

Zehra Gaylan Yüksekkaya
"Sahi, Neydi Bayram?"

Zeynep Didem Gezgin
Merhamet